Ondersteuning van duurzame mobiliteit

Voertuigen op CNG

Minder CO² -uitstoot genereren

Naast het aanbod in laadinfrastructuur stimuleert Infrax ook het gebruik van de meest milieuvriendelijke fossiele brandstof: CNG of Compressed Natural Gas. In vergelijking met andere wagens stoot een aardgasvoertuig minder fijn stof, stikstoffen en CO2 uit. Infrax ondersteunt lokale besturen die een aardgasvoertuig aankopen.

Minder CO² -uitstoot genereren

Dirk Schreurs: “De technologie bestaat in feite al meer dan dertig jaar en er is een ruim aanbod van CNG-voertuigen op de markt. Momenteel rijden er in Europa meer dan 1 miljoen aardgasvoertuigen, met Italië en Duitsland als koplopers. In andere landen waar de CNG-markt minder ontwikkeld is, zoals België, biedt de omschakeling naar aardgas een belangrijk potentieel voor de vermindering van de uitstoot.”

Alternatief voor benzine of diesel
Dirk Scheurs: “Als voertuigbrandstof is aardgas een zeer goed alternatief voor benzine of diesel. Aardgasvoertuigen zijn over het algemeen minder milieubelastend. Bovendien is aardgas voor voertuigen aanzienlijk goedkoper dan traditionele brandstoffen zoals benzine en diesel. Aan de pomp betaal je voor aardgas al snel 30 tot 40% minder dan voor diesel. Tot 2020 geniet je bovendien van een aanzienlijke korting op zowel de belasting op inverkeerstelling (BIV) als de jaarlijkse verkeersbelasting. Daarom willen we het gebruik ervan blijven stimuleren.”

Actieradius voldoende groot
De aankoopprijs van een aardgasvoertuig is ondertussen vergelijkbaar met die van een klassieke auto. Ook de actieradius is voldoende groot. Met een volle gastank leg je gemiddeld drie à vierhonderd kilometer af. De voertuigen worden in de fabriek voorzien van een hybride motor die zowel op CNG als op gewone benzine draait. Het rijbereik is zo circa 800 kilometer. Het aantal tankstations waar je CNG kunt tanken neemt overigens sterk toe. Bekijk hier het actuele overzicht.

Premie
Dirk Schreurs: “Gemeenten en lokale besturen die een aardgasvoertuig aankopen, krijgen van Infrax een premie van 2.000 euro (voor maximum 3 voertuigen). Vanaf twee voertuigen krijgen ze bovendien een tussenkomst bij de plaatsing van een zogenaamde ‘slowfill installatie’. Hiermee kunnen de aardgas-voertuigen volgetankt worden. Ook bij de plaatsing van dit (slowfill) tankstation geven we vanzelfsprekend de nodige ondersteuning.”

Project in de kijker

Korting tot 45% bij aankoop aardgaswagen voor gemeenten

Steden en gemeenten waar Infrax het aardgasnet beheert, kunnen via Infrax genieten van een aanzienlijke korting bij de aankoop van een wagen op aardgas (CNG). Binnen ons aanbod van samenaankoop werden er bij twee invoerders kortingen bedongen van 29 tot maar liefst 45%! Deze kortingen kunnen gecombineerd worden met onze premie van 2 000 euro (voor maximum 3 voertuigen).

Samenaankoop slowfill-tankstation
Bij gemeenten die twee of meer aardgasvoertuigen in gebruik nemen, betaalt Infrax bovendien 5 000 euro van de installatiekost van een slowfill-tankstation terug. Daarmee tank je steeds aan het meest voordelige tarief. Binnenkort wordt het aanschaffen van een dergelijk tankstation bovendien nóg voordeliger via een Infrax-samenaankoop.

Beheert Infrax het aardgasnet in je gemeente? Mail naar cng@infrax.be voor meer informatie.

Korting tot 45% bij aankoop aardgaswagen voor gemeenten

Onze sterkte

  • Premie van 2 000 euro voor lokale besturen bij de aankoop van een aardgasvoertuig (voor maximum 3 voertuigen).
  • Korting tot 45% bij de aankoop van een aardgasvoertuig via de Infrax-samenaankoop.
  • Ondersteuning bij de plaatsing van een (slowfill) tankstation.

Aan het woord

Dirk Schreurs
Klantenbeheer en REG