Dienstverlening voor lokale besturen

Public Wi-Fi

Gratis online op het marktplein

Terwijl Infra-X-net een exclusieve service voor openbare diensten is, gaat Infrax met het aanbieden van Public Wi-Fi een stapje verder. Op zelfgekozen strategische plaatsen krijgen steden en gemeenten de mogelijkheid om Wi-Fi aan te bieden aan inwoners, bezoekers en toeristen.

Gratis online op het marktplein

Peter Tribout: “Naast het publieke kabelnetwerk beschikt Infrax over een eigen glasvezelnetwerk in Vlaanderen. Op dit glasvezelnetwerk kunnen ‘Public Wi-Fi’s’ geïnstalleerd worden.”

Comfort zonder data-abonnement
Gratis op het internet kunnen surfen, chatten en mailen in het centrum van een stad of gemeente is uitermate handig. Zeker toeristen zonder lokaal data-abonnement of bezoekers die nieuw zijn en één en ander willen ontdekken, maken graag gebruik van zo’n service. In de maatschappij is er sowieso een wezenlijke vraag om ‘altijd verbonden’ te kunnen zijn.

Veilig en niet-commercieel
Peter Tribout: “De registratie, bewaring en geheimhouding van al de gebruikersgegevens is een verantwoordelijkheid die Infrax van de gemeente kan overnemen. Op die manier blijft deze data in publieke - niet commerciële - handen. De gemeente moet dus geen afzonderlijk beheersysteem voorzien. De juridische component rond de aanmelding van gebruikers is écht wel belangrijk. Wij zorgen ervoor dat de aangeboden dienst perfect binnen het wettelijk kader past.”

Meer deelnemers = minder kosten
Hoe meer openbare Wi-Fi-punten, des te lager worden de kosten per gemeente. Bijzonder veel gemeenten zijn geïnteresseerd in deze nieuwe dienstverlening.

Gemeente neemt eindbeslissing
Peter Tribout: “We zien het op termijn ook breder dan louter het aanbieden van Wi-Fi. Gemeenten zouden een deel van dit netwerk bijvoorbeeld ook tegen betaling aan externen ter beschikking kunnen stellen. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om eventueel verlichting slim aan te sturen of extra functionaliteit te voorzien bij het beheer van parkeergarages. De eindbeslissing over dergelijke extra’s ligt natuurlijk altijd bij de stad of gemeente.”

Onze sterkte

 • Als een partner beslist om bepaalde ‘big data’-gegevens te valoriseren, komt dit volledig ten gunste van de gemeente.
 • Infrax kan een synergie voorzien met het eigen (gesloten) Wi-Fi netwerk van de deelnemende partner.

Aan het woord

Peter Tribout
Netbeheer kabeltelevisie


Succesvolle realisaties

Ondertussen (2017) maken al meerdere gemeenten dankbaar gebruik van de mogelijkheden van publieke wifi. Via de installatie kunnen ze actief aan de slag gaan met hun wifi-data. In Diksmuide blijkt publieke wifi alleszins een succes. Lees het artikel uit het Nieuwsblad (06/02/2017) 

 • Diest: Grote Markt
 • Diksmuide: Grote Markt
 • Genk  Stadsplein, Sint Martinusplein, Fruitmarkt, Evenementenplein
 • Hasselt  Kolonel Dusartplein
 • Infrax Lubbeek Fedasil
 • Lommel  Kerkstraat
 • Maasmechelen OCMW Indoor
 • Neerpelt  Kerkstraat - Kerkplein
 • Peer  Kerkstraat – Markt
 • Torhout  Markt