Ondersteuning van duurzame mobiliteit

Elektrisch rijden en laadinfrastructuur

Duurzame mobiliteit zichtbaar maken

Infrax werkte de voorbije jaren actief mee in een aantal onderzoeksprojecten rond duurzame mobiliteit. Op basis van deze kennis werd er onder andere een integraal aanbod ontwikkeld voor de financiering, plaatsing en exploitatie van laadinfrastructuur op openbaar domein. Infrax blijft dit aanbod in de komende jaren verfijnen.

Duurzame mobiliteit zichtbaar maken

Johan Roef: “We participeerden onder meer in het project iMOVE dat kaderde in de ‘Proeftuin Elektrische Voertuigen’. Zowel particulieren als openbare besturen kregen via Infrax uitgebreid de gelegenheid om te proeven van elektrisch rijden in hun dagelijkse leefomgeving. Daaruit leerden we dat de behoefte aan laadinfrastructuur zeer nauw samenhangt met het gebruik van elektrische voertuigen.”

Laadpunten voor wagens en fietsen
Infrax wil de gemeenten voluit ondersteunen  bij de uitrol van dergelijke laadinfrastructuur op hun openbaar grondgebied. En dit zowel voor fietsen als voor wagens. Het doel is om elektrische mobiliteit zichtbaar te maken bij het grote publiek.

Aanvulling op corebusiness
Johan Roef: “Gemeentelijke partners  kunnen alle werken, van de netaansluiting tot en met de plaatsing van de laadpaal door Infrax laten uitvoeren. De investeringskosten worden verrekend volgens de regels voor de openbare verlichting. Dit sluit dus perfect aan op onze corebusiness als netbeheerder. De kosten voor het beheer van de laadpalen rekenen we forfaitair aan.”

Veilig en uniform
Als vertrouwde partner van de gemeenten waakt Infrax over veiligheid en uniformiteit. De laadpalen van Infrax beantwoorden daarom aan alle internationale normen.

Intelligente sturing
Johan Roef: “We kiezen standaard voor laadpunten met een intelligente sturing. Dergelijke laadpunten worden gekenmerkt door een verhoogde veiligheid en een hoger toegelaten vermogen. Ideaal dus voor het laden op publiek toegankelijke plaatsen. Er is geen risico op elektrocutie, overbelasting of kabeldiefstal. Door de dubbele beveiliging verhinderen we bijvoorbeeld dat kinderen rechtstreeks in aanraking komen met de stroom.”

Duurzame mobiliteit zichtbaar maken

Project in de kijker

Fietslaadpunten

De stad Bilzen bestelde een reeks fietslaadpunten via Infrax. Op die manier wilde de stad inspelen op de groeiende vraag van e-bikers naar laadpunten. Als populaire fietsbestemming en een belangrijk knooppunt op het Limburgse fietsroute-netwerk koos Bilzen voor Infrax als partner.

Alle laadpalen werden opgesteld in de buurt van een horecagelegenheid. Op die manier kunnen fietsers van de gelegenheid gebruik maken om even uit te rusten bij een hapje of drankje en zo ook de eigen batterijen op te laden. Het gebruik is helemaal gratis. Op elk laadpunt kunnen 4 elektrische fietsen aangesloten worden.

Fietslaadpunten

Onze sterkte

  • De volledig installatie van een laadpunt zit in één dossier vervat. Van netaansluiting tot en met de laadpaal.
  • Infrax analyseert de lokale situatie vooraf in detail. De kost voor een aansluiting is namelijk sterk afhankelijk van de situatie.
  • Infrax heeft ervaring met het in kaart brengen van de behoefte aan laadpunten.

Aan het woord

Johan Roef
Netbeheer strategische projecten en innovatie