Partner in duurzame innovatie

Duurzame verlichting

Patrimonium optimaal in de kijker

Op technologisch vlak beweegt er de laatste jaren veel in de lichtindustrie. Led-verlichting wordt meer en meer een energiezuinig alternatief waarbij het comfort van de inwoners niet in het gedrang komt. Infrax speelt graag in op die nieuwe mogelijkheden. Bijvoorbeeld op het vlak van verlichting.

Patrimonium optimaal in de kijker

Koen Neyens: “Op dit moment is er een ware hype rond led-verlichting. Wij bieden die mogelijkheid vanzelfsprekend ook aan. En soms is dit inderdaad de beste optie. Soms (nog) niet. Dat heeft met meerdere factoren te maken. Vaak is het verschil met ‘gewone’ lampen simpelweg te klein om voldoende meerwaarde op te leveren. Ook hier nemen we alle elementen onder de loep. We kiezen nooit vrijblijvend voor een bepaalde oplossing. Maar als een partner om bepaalde redenen toch absoluut voor led-verlichting wil kiezen, zorgen we daar uiteraard voor.”

Patrimonium (ook) in de kijker
Koen Neyens: “Gebouwen en monumenten vormen een belangrijk aandeel van ons rijke cultuurpatrimonium. Een goed gekozen verlichting kan deze gebouwen extra in de kijker zetten. Infrax zorgt voor een optimaal lichtontwerp zodat de lichthinder en lichtvervuiling tot een absoluut minimum beperkt blijft. Indien nodig, optimaliseren we een bestaand lichtontwerp. Als dat noodzakelijk is, kunnen we zo’n verlichting ook dynamisch maken.”

Lichtplan
Koen Neyens: “We spelen zo efficiënt mogelijk in op de noden van gemeenten. Of het nu gaat om de verlichting van een monument of het uitlichten van een volledig marktplein, samen met de betrokkenen partijen werken we een energievriendelijk en kostenbesparend lichtontwerp uit. We denken altijd mee met onze partners en zoeken samen naar de juiste oplossing. Zelfs al zit een specifieke wens niet in onze catalogus.”

Project in de kijker

Accentverlichting C-mine Genk

Het lighting concept op C-mine is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de stad Genk, Infrax en een bedrijf gespecialiseerd in creatieve verlichting. De verlichting is optimaal afgestemd op het ontwerp van het plein en op de monumentale architectuur. Ze bestaat bovendien bijna volledig uit led-verlichting en is dus verrassend energiezuinig. Door het gebruik van een dynamische aansturing kunnen er meerdere accenten gelegd worden.

Het verlichtingsproject combineert ecologie, esthetiek en originaliteit en is een mooi voorbeeld hoe Infrax en de gemeenten samen voluit gaan voor energiezuinige straat- en pleinverlichting. Het kader van C-mine is op zichzelf reeds uniek maar dit lichtproject draagt een extra steentje bij tot de uitstraling van C-mine als een plek vol creativiteit. Toekomstgericht, ambitieus én duurzaam.

Accentverlichting C-mine Genk

Aan het woord

Koen Neyens
Openbare verlichting